Recuperarea post-operatorie in urma inserarii unui implant dentar: INDICATII

arca-med-implant-dentar

Implantologia reprezintă cea mai modernă, practică și eficientă soluție de înlocuire a unui dinte lipsă, implantul dentar fiind practic o rădăcină artificială realizată din titan sau zirconiu, care se inserează în structura osoasă a mandibulei ori maxilarului, în funcție de caz (arcada superioară sau inferioară).

Ulterior, implantului dentar i se adaugă bontul protetic (puntea de legătură), urmând ca la final să se monteze coroana din ceramică (partea vizibilă a noului dinte).

Așadar, având forma unui șurub, inserarea unui implant dentar presupune o intervenție chirurgicală în urma căreia pot apărea o serie de reacții adverse. Acestea sunt firești și constau în:
• dureri ușoare până la moderate, la nivelul zonei asupra căreia s-a intervenit;
• sângerări minore;
• mici vânătăi și umflături ale feței, în zona operată;
• incapacitatea de a deschide larg gura etc.

Pentru a ameliora aceste simptome și a grăbi recuperarea post-operatorie, trebuie să respecți următoarele indicații:

Evită automedicația și administrează-ți doar medicamentele prescrise de medic (antiinflamatoare pentru calmarea durerilor)!

Aplică pungi de gheață sau comprese reci în zona umflăturilor, timp de 15 minute/oră!

Clătește-ți ușor cavitatea bucală cu ceai de salvie (la temperatura camerei) pentru un efect calmant și antibacterian!

Alimentația din următoarele aproximativ 3 luni trebuie să fie semilichidă!

Igiena orală se reia a două zi după intervenție, evitându-se atingerea zonei operate și folosindu-se doar o periuță cu peri moi și apă! Pasta de dinți poate fi reintrodusă în rutina ta începând cu a 3-a zi după operație.

Controlul pentru îndepărtarea firelor se efectuează la 7-10 zile de la intervenție, urmând ca după 4-6 luni pacientul să meargă la medicul dentist pentru evaluarea stării de vindecare a gingiilor! Controlul periodic ulterior, de rutină, se realizează cel puțin anual.