3 cauze banale pentru deteriorarea smaltului dentar

3

Deși smalțul dentar este una dintre cele mai puternice substanțe ale organismului uman, poate fi distrus în cel mai banal mod, fără ca măcar să ne dăm seama. Pe cât de banal pare și cu toate că ignorăm deseori acest pericol, distrugerea smalțului este de fapt ireversibilă, deci o reală problemă – odată distrus, se consideră că acesta nu se poate regenera. #ArcaMed #infoMed 

Înghețata – „vedeta verii” și nu numai –, dacă nu este consumată cu moderație, mai ales în cazul dinților cu sensibilitate crescută (la rece) și care sunt deja cariați, poate distruge puțin câte puțin, în timp, smalțul dentar. Zahărul și acizii din anumite alimente sau băuturi pot afecta sănătatea danturii.

Popcornul nu este nici el îndrăgit de către stomatologi. Mulți dintre aceștia compară floricele de porumb crocante (mai nefăcute), pe care le ronțăim adesea, cu mușcatul din pietre. Deși noi nu percepem această agresiune, pentru smalțul nostru dentar comparația este pertinentă. Structura smalțului este foarte dură, iar în contact cu ceva la fel de dur, cum sunt boabele de porumb tari, efectul nu poate fi decât unul dăunător.

Piercing-urile linguale (cercel în limbă) au devenit atât de „la modă” încât ni se par ceva obișnuit și nedăunător. Dar atenție, ele pot deteriora smalțul dinților! Piercing-urile linguale favorizează atât acumularea bacteriilor, cât pot afecta și fizic dinții – deoarece se lovesc permanent de smalț, pe care îl pot distruge în timp. Conform unui studiu de igienă orală, între 14 și 41% dintre persoanele cu piercing-uri linguale au suferit în timp fracturi dentare, au avut o incidenţă mai crescută de apariţie a cariilor dentare, iar smalţul lor și-a pierdut din capacitatea protectoare. Mai mult decât atât, prezenţa piercing-ului cauzează deformări locale şi poate duce chiar la pierderea dinţilor. :(

Nu uitați, smalțul dentar este fundamental pentru o dantură sănătoasă și un zâmbet impecabil. Iar zâmbetul nu se demodează niciodată. :)

Arca Med
Clinică de Medicină Dentară
Craiova, Str. Înfrățirii Nr. 24
✆ 0251 563 221