Nevralgia de trigemen vs. durerea dentara

trigemen 2

Durerile dentare sau cele de cap, denumite generic „nevralgii”, apar frecvent în sezonul rece. Frecvent, se face și confuzia între durerea dentară și nevralgia de trigemen! #ArcaMed #infoMed #PrecizieDinteCuDinte

Se întâmplă adesea ca atunci când avem o senzație de durere în zona dinților, cauza să fie cu totul alta. E vorba de nevralgia de trigemen – un sindrom dureros al feței caracterizat prin dureri ascuțite la nivel facial, asemănătoare durerilor dentare. Acest sindrom, cunoscut și sub denumirea de nevralgie facială sau „ticul dureros al feței”, apare în general la persoanele cu vârsta între 50 și 60 de ani, însă poate afecta și tinerii sau chiar copiii.

Se caracterizează prin contracții dureroase ale muşchilor feței (atunci când mestecăm sau ne spălăm pe dinţi), ale pleoapelor și ale buzelor. Astfel, nervul trigemen prezintă trei porțiuni care pot fi afectate: oftalmică, maxilară superioară și maxilară inferioară. În funcţie de porțiunea afectată, durerea apare în zona superioară, mijlocie sau inferioară a feței. Când durerea e localizată în zona mijlocie sau inferioară a feței, aceasta poate fi confundată cu durerea de dinți.

Așadar, în cazul în care astfel de dureri „dentare” (la nivelul feței) persistă chiar și după rezolvarea unor eventuale probleme cu dinții și în urma intervenției stomatologului, înseamnă că vă confruntați cu o nevralgie de trigemen și trebuie să consultați urgent medicul – pentru tratament medicamentos sau chiar intervenție chirurgicală, în funcție de intensitatea sindromului.

Citește și despre durerile dentare…

Arca Med
Clinică de Medicină Dentară
Craiova, Str. Înfrățirii Nr. 24
✆ 0251 563 221